Raakaruokaa, kiitos!

Uusimmat tutkimukset osoittavat, että raakaruuan lisääminen koiran ravintoon parantaa koiran terveyttä sekä pidentää koiran elämää. Selkeitä terveyshyötyjä on havaittavissa jo korvaamalla koiran päivittäisestä ruokavaliosta viidesosa raakaravinnolla.

Videolla Helsingin yliopiston DogRisk tutkimusryhmän johtaja, tohtori Anna Hielm-Björkman vastaa monia askarruttaviin kysymyksiin. 

Mitä raakaruokinnasta tulisi tietää, mitä riskejä siihen liittyy ja miten siinä voi onnistua. 

Katso, niin tiedät! (Tekstitys suomeksi)

Koiran raakaruokinnan perusta koostuu lihasta, luista, sisäelimistä, kalasta ja kananmunasta. Liha on koiralle tärkein proteiininlähde, mutta sitä koira saa myös kalasta omega-3 rasvahappojen ja D-vitamiinin lisäksi. Luut ovat koiralle niin ikään välttämätöntä ravintoa muun muassa kalsiumin, mineraalien ja hivenaineiden lähteenä. Luun osuus ravinnosta on suhteessa sama kuin jos koira söisi ravinnokseen saaliseläimen, noin 10-15%. Riittävä määrä sisäelimiä takaavat A-ja B-vitamiinien sekä hivenaineiden saannin.

Pieni määrä kasviksia ja marjoja lisäävät ravintoon kuituja, jotka edistävät koiran suolen toimintaa. Koira ei tarvitse hiilihydraatteja, mutta sen elimistö pystyy niitä jonkin verran hajottamaan.

Koska koiraa ruokitaan harvoin kokonaisella saaliseläimellä, ravinnosta saattaa jäädä puuttumaan joitain ravintoaineita kuten jodia. Sen saamiseksi ruokaan voi lisätä merilevää.

Barffaus, lihaluuruokinta, 50/50 ruokavalio - Käsitteiden ja termien viidakko

Koirien ruokinnasta puhuttaessa kompastuu helposti erilaisiin käsitteisiin sekä ruokintatapoihin.

Barffaus (BARF)

Barffaus (BARF) on useimmille tutuin koirien raakaruokintaan viittaava käsite. Lyhenne muodostuu englanninkielisistä sanoista ”Bones And Raw Food” tai ”Biologically Appropriate Raw Food”. Barf-ruokinta koostuu 50-70% lihaisista luista, loput ravinnosta ovat lihaa, kalaa, kasviksia ja sisäelimiä.

Lihaluuruokinta (RMB)

Lihaluuruokinta (RMB) on ravintona ensisijaisesti kokonaisia eläimen ruhoja tai isoja lihaisia luita. Kasviksia ei juuri suosita, mutta ravintoon voi kuulua ruuantähteitä.

Prey Model 

Prey Model eli saalismalli on ruokintatapa, jossa ruokavalio koostuu 80% lihasta,10% luista ja loppu 10% sisäelimistä sekä pienestä määrästä viljatuotteista ikään kuin saaliseläimen vatsalaukun sisällöstä. Koira saatetaan ruokkia kokonaisilla saaliseläimillä, pienriistalla, kanilla tai broilerilla.

50/50 ruokavalio

50/50 ruokavaliossa eli sekaruokinnassa ravinnosta on puolet raakaa lihaa, puolet kuivamuonaa. Kotiruuasta puhuttaessa ravinto voi olla lähes mitä tahansa koiralle kotona valmistettua ruokaa, johon lisätään ruuantähteitä ja mahdollisesti myös ravintolisiä.

Raakaruoka koiralle. Kuvaaja: Tapani Romppainen
Koira ei tarvitse hiilihydraatteja, mutta sen elimistö pystyy niitä jonkin verran hajottamaan. Kuvaaja: Tapani Romppainen

Pala teki koiran raakaruokinnasta helppoa

Tutkimustulosten ja useiden koiranomistajien mukaan koirat hyötyvät luonnonmukaisesta ja lajityypillisestä ravinnosta. Koiran ruokkiminen raakaruualla saattaa kuitenkin tuntua monesta ylitsepääsemättömän vaikealta tai vähintäänkin vaivalloiselta. Lisäksi koiranomistajia pelottaa, saako koira ravinnosta varmasti kaiken tarvitsemansa.

Pala teki raakaruokinnan vieläkin helpommaksi

Pala teki koiran raakaruokinnasta helppoa

Markkinoille on tullut useita pakastettuja raakaruokia, jotka ovat täysravintoa. Koiranomistajan ei tarvitse kuin sulattaa sopiva määrä ruokaa koiran kuppiin. Voisiko koiran luonnonmukainen ruokkiminen olla helpompaa?

Kyllä voi. Pala teki raakaruokinnan vieläkin helpommaksi. Palassa on kaikki raakaruuan hyvät puolet ja kuivamuonan helppous. Pala on täysravinto, jossa ei ole mitään ylimääräistä. Puhtaat raaka-aineet on muokattu massaksi, joka on ilmakuivattu niin miedolla lämmöllä, että ruuan kaikki ravintoaineet ovat edelleen tallella. Ruuassa ei ole viljoja eikä keinotekoisia täyteaineita. Kuiva massa on paloiteltu ja pussitettu. Palan ruokapusseja voi säilyttää huoneen lämmössä sekä kuljettaa helposti mukana mökille, veneeseen tai vaellukselle.

Palan ansiosta koiran luonnonmukainen ruokinta ei katkea vaativissakaan olosuhteissa.

Pala logo

Osta Palaa